A Samsung értékesíti a világ legtöbb okostelefonját

Általános

Jóllehet, az Egyesült Államokban az Apple a király, a világ egészét nézve azonban más a helyzet. 2014 első negyedévében ugyanis – derül ki az IDC jelentéséből – a Samsung több okostelefont (85 milliót) adott el, mint az Apple, a Huawei, a Lenovo és az LG együttvéve. Az okostelefon-gyártók összességében 281,5 millió készüléket értékesítettek ezen időszak alatt, ez 28,6%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest, viszont 2,8%-os visszaesés 2013 utolsó negyedévéhez viszonyítva (bár ne feledkezzünk itt meg az ünnepi szezonról).

telefonok

Ami érdekes: a rengeteg eladott készülék ellenére a Samsung 1,7 százalékpontot veszített okostelefon-piaci részesedéséből, és az Apple is hasonlóan járt (1,6 százalékpont). A Galaxy S5 debütálása természetesen hozzájárult a dél-koreai cég eladási sikereihez, azonban ahhoz nem volt elég, hogy ellensúlyozza a piacvesztést. Az Apple eközben új saját első negyedéves rekordot könyvelhetett el 43,7 millió iPhone eladásával.

táblázat

Még egymillió készüléknyi különbség sincs a Huawei és a Lenovo, illetve a Lenovo és az LG között (rendre: 13,7 millió, 12,9 millió, 12,3 millió), úgyhogy a 3. helyért folytatott küzdelem még nem dőlt el. Az IDC úgy becsüli, hogy az idei év egészét nézve 1,2 milliárd okostelefon talál majd gazdára, ami nagyjából 20 százalékos növekedés 2013-hoz képest, ám némi lassulást jelent a 2012-2013-as fejlődést tekintve (39,2%).


Galaxy S4 Gorilla Glass 3 Karcteszt

Általános

A Samsung Galaxy S4 előlapját az a Gorilla Glass 3 üveg borítja, amit a Corning a CES 2013 kiállításon mutatott be az év elején. Az edzett üveg állítólag háromszor ellenállóbb a Gorilla Glass 2-nél és ha mégis sikerül megkarcolni, akkor 40%-kal látszik a sérülés kevésbé. Kipróbáltuk a tartósságát mi is a Galaxy S4-en, előbb néhány amerikai centtel, majd egy tapétavágó késsel estünk neki. De vajon mennyire tudtuk összekarcolni ezekkel?

 

A Samsung bemutatta a világ első 64Gb-os DDR4 memóriamodulját

Általános

A Samsung bemutatta a piac első 64 GB-os DDR4-es RDIMM memóriamodulját, amely elsősorban a felsőkategóriás szervereket veszi célba, és amelynek sorozatgyártása már meg is indult.


Az új, RDIMM (Registered DIMM) típusú DDR4-es memóriamodul speciális memóriachipeket alkalmaz, amelyek a Samsung háromdimenziós gyártástechnológiájára támaszkodnak. Egy-egy ilyen memóriachip belsejében négy darab egymásra rétegezett memórialapka található – ezek 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készültek, kapacitásuk pedig egyenként 4 Gb (Gigabit). A chipen belül elhelyezett lapkákat vertikális csatornák kötik össze, amelyeket TSV (Through-Silicon Via) néven szoktak emlegetni. Hasonló eljárást alkalmaz a gyártó a nemrégiben bemutatott 850 Pro SSD meghajtók esetében is.

A speciális memóriamodul a háromdimenziós gyártástechnológiának köszönheti meglehetősen extrém, 64 GB-os kapacitását. Maga a modul egyébként 1,2 voltos üzemi feszültséget igényel, effektív órajele pedig 2133 MHz, ami megfelel a JEDEC szabványnak. Egy-egy memóriamodulon 36 darab “négyrétegű” memóriachip foglal helyet.

A háromdimenziós gyártástechnológia egyébként szépen fejlődik: 2010 folyamán még 40 nm-es osztályú csíkszélességgel rendelkező memórialapkák felhasználásával készültek a vállalat 8 GB-os RDIMM memóriamoduljai, majd 2011 folyamán már 30 nm-es osztályú gyártástechnológiát vetettek be a 32 GB-os RDIMM memóriamodulok elkészítéséhez. Most pedig 64 GB-os DDR4-es RDIMM memóriamodulokat gyárt a cég, amelyek 20 nm-es osztályú csíkszélességet alkalmaznak.