A Samsung bemutatta a világ első 64Gb-os DDR4 memóriamodulját

Általános

A Samsung bemutatta a piac első 64 GB-os DDR4-es RDIMM memóriamodulját, amely elsősorban a felsőkategóriás szervereket veszi célba, és amelynek sorozatgyártása már meg is indult.


Az új, RDIMM (Registered DIMM) típusú DDR4-es memóriamodul speciális memóriachipeket alkalmaz, amelyek a Samsung háromdimenziós gyártástechnológiájára támaszkodnak. Egy-egy ilyen memóriachip belsejében négy darab egymásra rétegezett memórialapka található – ezek 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készültek, kapacitásuk pedig egyenként 4 Gb (Gigabit). A chipen belül elhelyezett lapkákat vertikális csatornák kötik össze, amelyeket TSV (Through-Silicon Via) néven szoktak emlegetni. Hasonló eljárást alkalmaz a gyártó a nemrégiben bemutatott 850 Pro SSD meghajtók esetében is.

A speciális memóriamodul a háromdimenziós gyártástechnológiának köszönheti meglehetősen extrém, 64 GB-os kapacitását. Maga a modul egyébként 1,2 voltos üzemi feszültséget igényel, effektív órajele pedig 2133 MHz, ami megfelel a JEDEC szabványnak. Egy-egy memóriamodulon 36 darab “négyrétegű” memóriachip foglal helyet.

A háromdimenziós gyártástechnológia egyébként szépen fejlődik: 2010 folyamán még 40 nm-es osztályú csíkszélességgel rendelkező memórialapkák felhasználásával készültek a vállalat 8 GB-os RDIMM memóriamoduljai, majd 2011 folyamán már 30 nm-es osztályú gyártástechnológiát vetettek be a 32 GB-os RDIMM memóriamodulok elkészítéséhez. Most pedig 64 GB-os DDR4-es RDIMM memóriamodulokat gyárt a cég, amelyek 20 nm-es osztályú csíkszélességet alkalmaznak.

Végre egy igazán hasznos billentyűzet

Általános

Az IFA teljes erővel ontja az újdonságokat, csak úgy potyognak a megfizethető csúcsmobilok, a hajlított kijelzők, az okosórák. Nagy tehát a zaj, de mi akkor sem szeretnénk szótlanul elmenni egy olyan termék mellett, ami az összes fenti mobilt képes kiszolgálni.

Köszönjük, ez kellett!

A Logitech a vezeték nélküli K480-as billentyűzet képében ugyanis megalkotta azt a kiegészítőt, ami eddig senkinek sem jutott eszébe, pedig… Az ötlet végtelenül egyszerű, de nagyszerű: a K480-nal egyszerre három mobil eszköz is párosítható, legyen az asztali számítógép, notebook, táblagép, vagy bármi olyan eszköz, ami Bluetooth-szal képes kapcsolódni perifériákhoz.

Logitech K480

Tovább