A Samsung értékesíti a világ legtöbb okostelefonját

Általános

Jóllehet, az Egyesült Államokban az Apple a király, a világ egészét nézve azonban más a helyzet. 2014 első negyedévében ugyanis – derül ki az IDC jelentéséből – a Samsung több okostelefont (85 milliót) adott el, mint az Apple, a Huawei, a Lenovo és az LG együttvéve. Az okostelefon-gyártók összességében 281,5 millió készüléket értékesítettek ezen időszak alatt, ez 28,6%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest, viszont 2,8%-os visszaesés 2013 utolsó negyedévéhez viszonyítva (bár ne feledkezzünk itt meg az ünnepi szezonról).

telefonok

Ami érdekes: a rengeteg eladott készülék ellenére a Samsung 1,7 százalékpontot veszített okostelefon-piaci részesedéséből, és az Apple is hasonlóan járt (1,6 százalékpont). A Galaxy S5 debütálása természetesen hozzájárult a dél-koreai cég eladási sikereihez, azonban ahhoz nem volt elég, hogy ellensúlyozza a piacvesztést. Az Apple eközben új saját első negyedéves rekordot könyvelhetett el 43,7 millió iPhone eladásával.

táblázat

Még egymillió készüléknyi különbség sincs a Huawei és a Lenovo, illetve a Lenovo és az LG között (rendre: 13,7 millió, 12,9 millió, 12,3 millió), úgyhogy a 3. helyért folytatott küzdelem még nem dőlt el. Az IDC úgy becsüli, hogy az idei év egészét nézve 1,2 milliárd okostelefon talál majd gazdára, ami nagyjából 20 százalékos növekedés 2013-hoz képest, ám némi lassulást jelent a 2012-2013-as fejlődést tekintve (39,2%).


Galaxy S4 Gorilla Glass 3 Karcteszt

Általános

A Samsung Galaxy S4 előlapját az a Gorilla Glass 3 üveg borítja, amit a Corning a CES 2013 kiállításon mutatott be az év elején. Az edzett üveg állítólag háromszor ellenállóbb a Gorilla Glass 2-nél és ha mégis sikerül megkarcolni, akkor 40%-kal látszik a sérülés kevésbé. Kipróbáltuk a tartósságát mi is a Galaxy S4-en, előbb néhány amerikai centtel, majd egy tapétavágó késsel estünk neki. De vajon mennyire tudtuk összekarcolni ezekkel?

 

Viselhető okos technológia: Google Glass

Általános

Google Glass

A Project Glass, vagy közismertebb nevén Google Glass egy kutatási és fejlesztési program, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy kifejlesszenek egy kibővített valóságot megjelenítő fejre illeszthető kijelzőt (HMD-head-mounted display). A Project Glass szemüveg az okostelefonok kijelzőjén megjelenő adatokhoz és ikonokhoz hasonlóan jeleníti meg a különböző információkat. Az eszköz hangvezérléssel működik, nincs szükség kézi irányításra, valamint képes kapcsolódni az internethez is. Az Android operációs rendszert futtató szemüveg számos funkcióval bír és minimalista stílusú (egy vékony alumínium keretből áll, két orrnyeregvédővel ellátva). A Project Glasst a Google X Lab-ben fejlesztették ki, ahol a vezető nélküli autókat is fejlesztik. A projektről először Babak Parviz elektromérnök adott hírt a Google+-on, aki szintén dolgozott azon, hogy hogyan lehet beilleszteni képernyőt kontaktlencsékbe. A Google szabadalmaztatta a Project Glass technológiát. Thad Starner a project vezető technikai menedzsere.

Google Glass

A Google Glass prototípusa 2012 júniusában a Google I/O konferenciáján

Tovább